0, 19.10.2022 07:59

Še preden se je dobro posušilo črnilo na dogovoru, ki ga je vlada sklenila s sindikati javnega sektorja, že ga je s sklenitvijo dogovora s sindikatom FIDES tudi že prvič prekršila

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Še preden se je dobro posušilo črnilo na dogovoru, ki ga je vlada sklenila s sindikati javnega sektorja, že ga je s sklenitvijo dogovora s sindikatom FIDES tudi že prvič prekršila. Če se je s sindikati javnega sektorja zavezala k usklajevanju sistemskih sprememb plačnega sistema, pri čemer bo za temeljna vprašanja sistema plač v javnem sektorju potrebno soglasje sindikatov, je v dogovoru s sindikatom FIDES že napovedala nekakšne ločene plačne stebre posameznih dejavnosti v okviru domnevno enotnega sistema plač v javnem sektorju, brez da bi za to imela soglasje ostalih sindikatov javnega sektorja in celo še preden bi z njimi o tem opravila kakršno koli posvetovanje. Še več, kljub večkratnemu javnemu zagotavljanju, da vlada ne bo

pristala na izstop katerekoli poklicne skupine iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, je z dogovorom pristala na prav to – če soglasja o ločenem plačnem stebru za zdravstvo ne bo, bo za zdravnike oblikovala poseben sistem. Dogovora med vlado in sindikatom FIDES v Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja ne moremo razumeti drugače kot napoved razgradnje enotnega plačnega sistema in kot prejudiciranje nekega novega plačnega sistema, še preden je o tem stekla kakršna koli beseda s sindikati javnega sektorja.

Vlada, ki se deklarira kot tista, ki spoštuje dane zaveze in sklenjene dogovore, s takšnimi ravnanji spodkopava lastno kredibilnost, saj govori eno, dela drugo. Takšno ravnanje je za Pogajalsko skupino reprezentativnih sindikatov javnega sektorja nesprejemljivo. Kot vselej doslej poudarjamo, da prihodnost plačnega sistema vidimo v popravkih in nadgradnji obstoječega sistema plač v javnem sektorju in ne pristajamo na to, da bo en sindikat, skupaj z vlado, narekoval spremembe sistema plač v javnem sektorju vsem ostalim sindikatom, ki predstavljamo javne uslužbence v različnih dejavnostih javnega sektorja. Poudarjamo, da je takšno ravnanje zelo slaba popotnica začetku pogovorov o sistemskih spremembah plačnega sistema.

V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja smo prepričani, da je vlada s sklenitvijo dogovora s FIDES storila veliko napako, ki bo, v kolikor bo zaveza iz dogovora realizirana, državo še zelo drago stala, žal ne na račun pravičnejšega nagrajevanja v javnem sektorju. Zato bomo trdno vztrajali na zavezah iz dogovora, ki je bil sklenjen 13.10.2022, vključno z zavezo po soglasju sindikatov javnega sektorja o temeljnih vprašanjih plačnega sistema. Zaveza vlade, dana enemu od sindikatov, ostalih sindikatov ne zavezuje, niti jih ne more zavezovati, vlada pa bo morala prej ali slej pojasniti, zakaj krši en ali drug dogovor.

Jakob Počivavšek

Vodja Pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja

 

 

 
 
 
 
 
Prebrano 187 krat Nazadnje urejano na 0, 21.01.2023 15:51