0, 08.11.2023 17:55

Izjava za javnost -Tiskovna konferenca PSRSJS 08.11.2023

Oceni ta prispevek
(1 glas)

IZJAVA ZA JAVNOST

Konec oktobra 2022 je vlada s sindikati javnega sektorja podpisala dogovor, v katerem je bil kot rok za zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi plačnih nesorazmerij ter sklenitev dogovora določen 30. 6. 2023. Že pred odstopom ministrice Sanje Ajanović Hovnik so se predvsem zaradi zamud z začetkom pogajanj in pogostega spreminjanja izhodišč in predlogov roki začeli zamikati onkraj dogovorjenih, po ministričinem odstopu pa so pogajanja povsem zastala. Februarja letošnjega leta je koalicija napovedovala, da v javnem sektorju ne bo več zaposlenih s plačo, nižjo od minimalne, trenutno pa kaže, da vlada niti s to obljubo, niti z reformo plač ni mislila resno. Zaradi inflacije, ki v Sloveniji vztraja na visoki ravni, zaradi zamikov plačne reforme stanje s 1.1.2024 ne bo le nespremenjeno, temveč se bo še poslabšalo. Poslabšuje ga tudi vladna enostranska zamrznitev usklajevanja plač v letu 2024, h katere preklicu pozivamo sindikati. Ne uskladitev plač z inflacijo bi pomenila, da bi realna vrednost plačnih razredov ponovno padla, uravnilovka v spodnji tretjini plačne lestvice pa bi se razširila.

V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (PSRSJS) ob današnjem koalicijskem vrhu sporočamo vladi in koalicijskim strankam, da smo zaradi nevzdržnega stanja na področju plač v javnem sektorju, zaradi kršitve dogovorjenih zavez in zaradi ignorantskega odnosa vlade do javnih uslužbencev primorani zaostriti aktivnosti, ki bodo pripeljale do prenove sistema plač v javnem sektorju, rednega usklajevanja vrednosti plačnih razredov, odprave plačnih nesorazmerij in predvsem do dviga osnovnih plač, ki so nižje od minimalne.

Ne glede na to, ali bo prišlo do dogovora o rekonstrukciji vlade ali ne, zahtevamo, da se nemudoma odstrani določbo ZIPRS, ki onemogoča dogovor o usklajevanju vrednosti plačnih razredov v letu 2024. Zahtevamo, da se nemudoma nadaljujejo pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Pričakujemo, da bo vladna pogajalska skupina polno operativna in bo imela poln mandat vlade za pogajanja brez prekinitev in ki bo omogočal sklenitev dogovora.

V PSRSJS smo vladni strani že posredovali svoje predloge, ki temeljijo na naslednjih zahtevah:

  1. da se vrednost plačnih razredov z marcem 2024 uskladi z višino inflacije v letu 2023,
  2. da se odpravi plačna nesorazmerja na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju poviša za 6 plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018,
  3. da se nov plačni sistem, vključno s plačno lestvico, na kateri se prvi plačni razred začne na ravni minimalne plače, implementira v celoti najkasneje do 30. 6. 2025.

Ker ocenjujemo, da se naš dosedanji konstruktivni pristop k pogajanjem ni odrazil v enako konstruktivnem pristopu na vladni strani in smo posledično priča zamrznitvi pogajanj, brez kakršnih koli izgledov, da bomo v vsaj pogojno sprejemljivem času lahko dosegli dogovor, ki bi odgovarjal na zgornje zahteve, bomo v nadaljevanju zaostrili svoje sindikalne aktivnosti.

Prvi korak v to smer bo zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, ki jih za december pripravljamo sindikati, o čemer bomo medije in javnost obveščali v prihodnjih dneh. V kolikor premika v pogajanjih ne bo, bomo intenzivnost sindikalnih aktivnosti še dodatno stopnjevali.

Jakob Počivavšek

vodja Pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja

l.r.

 
Prebrano 177 krat