0, 30.06.2023 10:11

Izjave ob koncu pogajanj z vlado dne 30.06.2023 Izpostavljeno

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Prepis izjava vodje PSRSJS (nelektorirano)

 

Lepo pozdravljeni. Tudi jaz bi začel s prav naj zahtevnejša temo, ki smo jo imeli danes na dnevnem redu. Skupaj smo ugotavljali, da   je prehod na novo plačno lestvico. Bistveno bolj zahtevno vprašanje, kot je mogoče izgledalo na prvi pogled, da tudi predlog, ki ga je podala v tej smeri, prvi predlog, ki ga je podala vladna stran, ne daje pravzaprav želenih učinkov in dejansko tudi sam ocenjujem, da v prihodnjih tednih bo ključno vprašanje najti odgovor, kako pravzaprav najti rešitev, ki bo na ena strani odpravljala plačna nesorazmerja in na drugi strani omogočila tak prehod na nov na novo plačno lestvico, da bo zagotovljen cilj dviga, se pravi osnovnih plač na nivo, ko nobena osnovna plača ne bo več nižja od minimalne plače. 

 

Jaz ocenjujem, da v tem trenutku se rešitve pravzaprav na tem področju še ne nakazujejo, se pravi smo precej na začetku, vendar bomo ta oreh morali streti, v kolikor bomo želeli priti do zaključka teh pogajanj tisto, kar je za našo pogajalsko skupino, vključno v tem procesu, je, da postopek prevedbe ne zamegli same problematike nesorazmerij v osnovnih plačah, ki v sistemu danes. 

 

Drugi, vsebinski  sklop, v katerem smo se danes pogovarjali, o katerem je bilo že govora, je predlog kolektivne pogodbe za javni sektor. Tudi sam ocenjujem, da na tem področju zelo verjetno nekih izjemno zahtevnih vprašanj ni težka vprašanja so dejansko v zakonu in kar se tiče odprave plačnih nesorazmerij. Veseli me da smo našli vsaj na načelni ravni soglasje glede tega, kako zagotavljati nek mehanizem primerljivosti med posameznimi stebri, kar je bilo vprašanje, kot veste, ki smo ga že na začetku, izpostavlja sindikati in tudi želeli, da se nek tak mehanizem vzpostavi in vprašanje potem dodatkov za manj ugodni delovni čas sicer nabor dodatkov ali preiti na obračun teh dodatkov v nominalnih zneskih ali pač ohraniti obstoječo ureditev v odstotku odstotkih, kar je stvar, do katere se bomo morali sindikati v nadaljevanju še opredeliti. 

 

Ena od pomembnih zadev v zvezi s tem pa je seveda, na kakšni višini bodo ti dodatki tudi določeni in ne nazadnje sindikalna stran je podala tudi svoj predlog mehanizma za usklajevanje vrednosti plačnih razredov, ki bo zagotovo v nadaljevanju vključen glede na to, kaj se v preteklosti pokazali, kakšne so posledice, če se vrednost vaših razredov ne usklajuje in v tem delu pričakujemo tudi vladni protipredlog, ki ga je vlada napovedala zdaj konkretne rešitve v tem trenutku ne bi komentiral. Mislim, da je to stvar, ki jo velja prepustiti nadaljnjih pogajanj.  

Vodja PSRSJS

 
Vodja KSJS
 
 
Izjava ministrice
 

 

 
Prebrano 75 krat Nazadnje urejano na 0, 30.06.2023 10:15